THANNHAUSER-DOLAN RESIDENCE

This design won awards for Best Sustainable Design at the 2010 BDAQ State Awards, and the 2010 BDAQ Regional Awards. It also won Best Use of Colorbond Steel at the 2010 BDAQ Regional Awards.

This sustainable home situated in the Currumbin EcoVillage is designed to take advantage of the environmental conditions that the house is sited within. Strict EcoVillage covenants included: minimal impact on site and planet, maximum efficiency of energy and water usage, net gain power and water generation, social connection to surrounding community, and a minimum of 40% recycled building materials.

The house has both Queenslander and Japanese influences. A red header tank and two side tanks are a dominant feature of this house – reminiscent of a rural Queenslander. Pergolas and small stepping roofs over the stairs are reminiscent of Japanese architecture.

Two separate pavilions occupy three separate levels (giving the impression of three separate buildings) with a central landscaped breezeway/walkway.  The living room is a cosy space with views to the garden terrace and breezeway. The bedroom gains morning sun and has its own private deck.

The main water storage tank ‘smashes’ into the corner of the bathroom.  On the inside of the bathroom a fake water tank skin mimics the tank.

Builder is latitude21.